240-43 Toroid ile 1:1 Choke Balun!

Etrafa yaydığımız RF'i kontrol altında tutmamız gerek. Elektroniklerin ve cihazlarımızın etkilenmemesi için Choke Balun denen bu illeti kullanıyoruz. Artık mandala bastığında klavyen kopmayacak, monitörün kapanmayacak. Nasıl mı? Gel! Malzemeler: 1 Adet 240-43 Toroid, 1.2-1.3 Metre RG316 Kablo, Teflon Bant, 2 Adet UHF Şase Konnektör, 8 Adet M3 Civata, 8 Adet M3 Somun, 2 Adet M3 Pabuç, 2-3 Adet Plastik kelepçe, Altınkaya SF-222 IP67 Montaj Ayaklı Kutu. Toroidlerle uğraşmaya başladığım ilk proje 1:1 Choke Balun projesiydi. Heyecandan bazı yerleri fotoğraflamayı unutmuşum ama detaylıca anlatacağım. Benim unuttuğum hususlardan biri de toroidi teflon ile sarmaktı. Siz unutmayın :). SF-222 Kutuya bu balunu yapacağım. Kutu boyut itibariyle montaja ve hataya oldukça izin veriyor. Hareket alanım gayet genişti ve ilk projem için beni gerçekten dertten kurtardı diyebilirim. Belki sahada yada herhangi bir yerde asma gereği duyarım diye montaj ayaklı tercih ettim, siz tercihiniz site en uygun kutudan yana kullanabilirsiniz. Ben kaliteli ve estetiği de güzel durduğu için genelde Altınkaya marka kutu tercih ediyorum fakat dediğim gibi siz daha hesaplı ve size en uygun olan kutuyu tercih edebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım. Yapımın tamamında bu sarıma bağlı kalarak bakarak sarabilirsiniz.

chokesarma

Sarıma başlarken ilk kabloyu geçirdiğinizde bir cırt kelepçe atarak kablonuzu sabitlemeden devam etmeyin. Bütün kılavuzumuz o kelepçe olacak desem abartmış olmam. 17 Tur sarımı tamamlarken dikkat etmemiz gereken en önemli husus kabloların sıkı sıkıya olması, toroide temas ediyor olması ve aralıklarının eşit olması. Biraz hata payımız tabiki var, fotoğrafta da gördüğünüz gibi benim de tüm kablolarım eşit ve nizami değil ama gayet güzel çalışıyor. Sarımı bitirdik, 2 ucu boş kablolarımız bize biz de onlara bakıyoruz. Şimdi ne olacak? Kutuyu hazırlamaya başlayalım.

chokekutu

Kutuda 2 uca konnektörlerimiz için gerekli delikleri açtık, testimizi yaptık, tüm delikler birbirini karşıladı. Herhangi bir sorun gözükmüyor. Konnektörleri sıkmadan önce lehim işini halledeceğiz.

chokesase

RG316'nın en sevmediğim yanı canlısını ve dış kaplamasını sıyırmasıydı. Canlıyı dışarı aldık, biraz gerisinden de şasesini ayırdıysak şöyle yapıyoruz efendim. Yukarıda gördüğünüz üzere şasemizi birleştirip pabucumuza lehimliyoruz güzelce. Bunu 2 ucada yapacağız.

chokelehim

Canlı ucuda konnektörümüzün ortasına lehimledik, bunu da 2 konnektöre yaptıktan sonra işimiz bitiyor. Bu süreçte kabloları gerektiği kadar kısaltıp uygun uzunlukta bırakmanızdan bahsetmedim ama siz zaten onu yapmışsınızdır.

chokeic

Pabuçlara bağladığımız şaseleri ise konnektörleri kutuya sıktığımız vidalardan birine sıkarak olayı noktalıyoruz sevgili radyo amatörü. Geriye kalan tek husus toroidin sabitlenmesi. Ben sıcak silikon ile sabitledim siz diler pertanaks, diler sıcak silikon kullanabilirsiniz. Kendinize en uygun tercihi siz yapacaksınız. (Pertanaks yoktu (Çok şık duruyor) olsaydı ben onu tercih ederdim.)

chokefinal

Efendim 1:1 Choke Balununuz hazır! Nasıl? Yapması çok kolaymış değil mi? Evet, bende gözümde çok büyütüyordum. Ama sağolsun TA7H Furkan ağabeyim çok nazımı çekti, sora sora, göstere göstere öğretti bana. Buradan onada teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlerde yeni balununuzu güle güle kullanın efenim. Selam ve saygılarımla.. 73 de TA1ZTC!!