1:49 Balun Yapıyoruz
Selam, 240-43 Toroidden 1:49 Balun Yapımı hakında biraz konuşalım. Kullandığım malzemeler: 240-43 Toroid, teflon bant, UHF Şase konnektör, 100 Pikofarat 4Kv Kondansatör, 4 adet M3 Civata 3cm (Ben 3 kullandım siz 1 yada 1.5 kullanın), 4 adet m3 somun, 1 Adet M3 cıvataya uygun pabuç, M5 Alyan başlı civata 3cm, 4 adet M5 somun, 2 adet cırt kelepçe, 4 adet civataya uygun pabuç, 1mm emaye tel(1.3,1.5m). Kutu olarak Altınkaya SE-222 IP67 Contalı kutu kullandım, görsel işini sevdiğim içinde şeffaf kapak tercih ettim. Olabildiğince yalın ve saf bir dille herkesin anlayacağı şekilde anlatmaya çalışacağım.
Yapımı;

Yukarıda gördüğünüz fotoğrafa bakarak balunu sarabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler. :) Fotoğrafta sarım şekli mevcut, bu sarıma sadık kalarak balunumuzu yapacağız, TA7H'den aldığım akıl ve sardıktan sonraki kolaylığına dayanarak önce yukarıdan yani kırmızı mavi tellerden değil de To End Fed Half Wave Antenna yazan uçtan sarmaya başlarsanız çok daha rahat ve kolay oluyor.

Toroidi sarmaya başlamadan önce teflon bant ile sardım, ısınmasını bir nebze engellemek adına işe yarıyor. Tavsiye ederim. (Güzel de duruyor.) Teflon bant işini hallettikten sonra sarıma başlıyoruz. Telin sıkı sıkıya ve toroide tam temas edecek şekilde sarılması çok önemli. Sarımda kırmızı mavi yere gelene kadar harici bir mesele yok aslında, görselden bakarak, tur sayısına dikkat ederek sardığınız takdirde herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. Resimde 3. olarak numaralandıran sarıma kadar geldiniz. DURUN. Fotoğrafta gözükmüyor fakat 3. sarımın tam içeriye doğru döndüğü sırada, toroidin tam altında kalan kısımdan itibaren mavi-kırmızı olarak gördüğünüz teller gibi gitmesi gerek. Bunu nasıl yapıyoruz. tam içeri dönecek köşeyi göz kararı belirleyin, az içerde/az dışarda olsun problem yok.

Tam içeri döneceğiniz yerden 5-10 cm geri pay bırakacak şekilde uzunca bir tel kesin, resimde gördüğünüz gibi iki teli birbirine burmaya başlayın, burmaya başladığınız yer içeri dönecek yer olacak. o yüzden ayarlaması kolay.

bu şekilde geniş aralıklarla sararsanız sarımlı telinizin tüm yüzeyi toroide temas etmiş olur, bu şekilde sardığınız telide 2 tur sardıktan sonra kutulamaya başlayacağız. Kutunun size uygun bir köşesine UHF Şase konnektör için delik açın.

Resmi yüklerken farkettim ki balunu ters koymuşum, ama anlatarak bunu halledeceğim. Yukarıda toroidden döndürmeden önce 5-10 cm geriden pay bırakın demiştim. Bu bıraktığınız pay Konnektörümüzün ortasına yani canlı ucuna gidecek. Bu teli konnektöre lehimleyin. Çiftli sardığımız teli bir toroide kadar ayırın.

İkiye ayırdığınız teli görseldeki gibi bir ucunu pabuça, pabuçla birlikte UHF Konnektörün uygun bir civatasına, diğer ucunuysa counterpoise için koyduğumuz alyan başlı cıvatanın pabucuna lehimliyoruz.

Son olarak kondansatörümüzün bir ayağını UHF Şase konnektörümüzün ortasına diğer ayağını ise cıvatasına bağladığımız pabuca lehimiyoruz.

HAZIR :) Yeni balununuzu güle güle kullanın. Ölçüm değerleri ise şöyle;
10 Metre Bandı

15 Metre Bandı

20 Metre Bandı

40 Metre Bandı
